Cauti statii ITP la un pret accesibil in Cluj sau in apropiere?

Wigstein Service este cea mai buna alegere!
Linia de inspectie tehnica periodica din cadrul Wigstein Service este omologata RAR, respecta cele mai exigente standarde si asigura verificarea ITP a autoturismului in cele mai bune conditii. Masa maxima a autoturismelor acceptate este de 3.5 tone.

Intervalele de timp la care trebuie facuta inspectia tehnica periodica

La 6 luni: autovehicule destinate transportului de persoane in regim de TAXI sau in regim de inchiriere.

La 1 an: autovehicule destinate transportului de marfuri cu MTMA, care nu depasesc 2500 kg si autovehicule utilizate pentru invatarea conducerii auto.

La 2 ani: autovehicule destinate transportului de persoane, care au in afara locului conducatorului auto cel mult 8 locuri pe scaune.

  • autovehiculele destinate pentru transportul de persoane în regim de taxi, în regim de inchirieri masini si pentru invatarea conducerii auto se supun ITP la un an, daca la data primei inmatriculari în România acestea au fost noi.

Cand expira I.T.P.-ul?

Pe certificatul de inmatriculare se gaseste o rubrica „I.T.P. valabil pana la data de…”

Am fost respins la I.T.P. mai pot circula cu masina?

Nu. Trebuie sa remediati defectiunile constatate. Daca va prezentati la aceeasi statie I.T.P. in decurs de 30 de zile, reverificarea se face la tarife corespunzatoare codurilor de respingere. Autovehiculul nu poate circula dupa expirarea inspectiei tehnice periodice, de aceea este indicat sa va prezentati la I.T.P. cu o saptamana inainte de a va expira inspectia tehnica periodica.

Verificarea I.T.P. impune urmatoarele operatiuni:

identificarea I.T.P.( serie caroserie si motor conform cartii de identificare auto)
verificare anvelope(uzura si dimensiuni)
verificare aspect masina( parbriz, luneta, faruri-eventuale fisuri, caroserie-rugina), test noxe, test franare, verificarea jocurilor articulatie directie, verificarea functionarii instalatiei electrice
fotografiere auto la motor si exterior cu luminile aprinse, introducere date in calculator, eliberare certificat de Inspectie Tehnica Periodica.

Care sunt conditiile in care trebuie sa se prezinte autovehiculul pentru I.T.P.?

Vehiculele rutiere prezentate la inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate, în special caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile ce urmeaza sa fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominala.

Este necesara prezenta detinatorului legal pentru efectuarea I.T.P.?

Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.

Ce risti daca circuli cu I.T.P. expirata?

Codul Rutier precizeaza, la art. 102, ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice amenda este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei(clasa a IV de sanctiuni).

Se retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

ATENTIE!
Conform R.N.T.R., Art. 3, alineatul 8 litera b):

Vehiculul rutier poate fi retinut in statia I.T.P. Maximum 45 minute dupa finalizarea verificarilor din planul de operatiuni, la solicitarea R.A.R., efectuata prin mijloace informatice sau prin intermediul personalului sau abilitat, in vederea reverificarii ulterioare de catre inspectorii R.A.R. in cadrul statiei I.T.P. respective.

Actele necesare pentru ITP:

Carte de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberata de leasing sau de banca in cazul persoanelor juridice, Certificat inmatriculare in original, Asigurare obligatorie (RCA) valabila, BI/CI a celui care se prezinta cu vehiculul.

 

Legistatie

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prevăzute în reglementările naţionale (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică.

Suplimentar, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/ 2005 aprobată prin Legea nr. 432/2006, “începând cu data de 01 Aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 15 zile de la data expirării ITP sau a asigurării RCA, se suspendă de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în această situaţie”. Această măsură nu este imediat materializată, deţinătorul vehiculului fiind înştiinţat de către M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor asupra datei calendaristice a operării efective a suspendării certificatului de înmatriculare. “Suspendarea certificatului de înmatriculare se revocă de drept în cazul în care deţinătorul vehiculului face dovada că la data instituirii suspendării îndeplinea toate condiţiile prevăzute de lege cu privire la asigurarea RCA şi ITP”. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului legal al acestuia. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice se socoteşte de la data primei îîmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente.